06 aprilie, 2015

PARADOXUL STUDIERII ISTORIEI ARTEI

Motto propriu, insusit si asumat: arta veche nu e perimata, este distorsionata de influentele timpului!

Daca ne limitam strict la pictura, pot spune ca: mergem in muzee sa studiem picturile de acum 100-600 de ani in urma, dar uitam  ca tablourile pe care le vedem acolo numai prezinta exact acelasi aspect pe care il aveau in momentul cand au iesit din atelierul autorilor lor.Cele mai multe s-au innegrit, din pricina ca fel de fel de pulberi fine s-au depus pe suprafata lor, dar si fiindca multe culori, sub actiunea luminii, a aerului si a umiditatii se transforma din punct de vedere chimic.
Ma gandesc ca avem tehnologii noi, prin care putem sti cu exactitate vechimea unei picturi, de ce nu am simula pe calculator 500 de ani de actiuni exterioare asupra picturii si sa incercam sa redam pictura initiala, cu culorile originale.
Paradoxul studierii istoriei artei, este ca aparentele sunt inselatoare si luam drept modele, spre exemplu picturi care arata doar in procent de  40% cu originalul!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

UNIVERSUL VERSUS ORGANISMUL UMAN

 Nu stim mai nimic despre univers.Dar incercam sa descoperim macar o mica parte din el. Nu stim de unde venim si unde plecam si am senzatia ...