04 iunie, 2013

TEORIA SISTEMELOR AUTOMATE

Motto propriu, insusit si asumat: orice sistem in aparenta complicat, are o logica!

Tin minte, ca pe la 20 de ani, eram curios sa repar televizoare.Am luat o carte, am inteles in mare logica, dar tot aveam nevoie de un profesor sa o iau de undeva.Televizorul in principiu, cred ca e simplu de reparat, daca inveti principiul de functionare si sa inveti logic pe bucatele, circuitele integrate pentru fiecare functie mai importanta.
Dar sa intram intr-o statie electrica automatizata.Sa repari ceva acolo pare ceva gen SF.Doar la un panou, sunt sute de cleme care fac legaturi peste legaturi.Si atunci intervine teoria sistemelor automate.Orice sistem are intrari si iesiri.Daca luam fiecare panou, ca un sistem separat, atunci totul e simplu de reparat.Fiindca avem telecomunicatii, avem automatizarea manevrelor in statie, avem alimentarea in curent continuu a serviciilor interne, avem invertoare, avem baterii de acumulatoare, avem sisteme automate de ultima generatie.
Atunci cand privesti totul ca un intreg la scara mare, totul pare complicat, atunci cand privesti totul pe bucatele, se schimba lucrurile la 180 de grade.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

UNIVERSUL VERSUS ORGANISMUL UMAN

 Nu stim mai nimic despre univers.Dar incercam sa descoperim macar o mica parte din el. Nu stim de unde venim si unde plecam si am senzatia ...