27 aprilie, 2013

PROIECTAREA UNEI INSTALATII ELECTRICE INTERIOARE LA O CASA

Motto propriu, insusit si asumat: romanul se pricepe la orice, dar uneori o face strict pe banii lui!

Atunci cand proiectam la o casa noua, instalatia electrica interioara trebuie sa fim foarte atenti la cum dimensionam circuitele si coloana intre BMP si TD al abonatului.
La o casa, BMP monofazat o sa difere la intrerupator, unele o sa fie de 32 fix, iar altele de 25 fix.
Ca sa poti asigura selectivitatea, la tablou trebuie sa ai cu 2 trepte mai putin decat la BMP.In acest caz sa luam exemplu cu 32A la BMP, deci la prize o sa avem pe circuite maxim 20A.
Atunci cand alegem coloana intre BMP si TD e bine sa luam FY6, fiindca daca ne uitam in I7 observam ca curentul maxim admisibil in regim permanent la 3 conductoare este de 34A, daca alegem FY4 este de 26A, e putin cam riscant pe termen lung, daca suntem o familie numeroasa si avem tendinta de a tine toate receptoarele in priza.
Atunci cand proiectam circuitele, ideal e sa alegem circuit separat pentru, masina de spalat, aer conditionat, centrala termina si ideal e sa proiectam si un circuit de rezerva, in afara de acestea, o sa fie mai fie un circuit pentru prize si unul pentru lumini.Ideal este ca la prize sa fie de 16A, iar la lumini de 10A, in functie de calculul care il facem pentru puterea instalata a circuitului( pentru un circuit de lumini maxim 12 becuri cu puterea maxim 1kw, iar pentru circuitul de prize, maxim 8 prize cu puterea de maxim 2kw, acest lucru e valabil in cazul unui circuit monofazat);
Atunci cand nu te pricepi, ai tendinta de a subdimensiona circuitul din motive banesti, dar pe termen lung, e o mare greseala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

UNIVERSUL VERSUS ORGANISMUL UMAN

 Nu stim mai nimic despre univers.Dar incercam sa descoperim macar o mica parte din el. Nu stim de unde venim si unde plecam si am senzatia ...