27 mai, 2011

CUM REACTIONATI IN SITUATII CRITICE

Foarte rar, dar se intimpla, ca uneori viata sa ni se puna in pericol sau sa fim pusi intr-o situatie jenanta, daca nu luam decizii in decurs de cateva secunde.Si nu consider acest lucru, ca fiind ceva spontan, ci ca fiind ceva natural, atunci creierul foloseste instinctul de conservare primar, ascuns undeva departe si protejat de exterior.
Modul nostru de a reactiona depinde de mai multi factori, unii importanti, altii mai putin si aici as putea enumera in ordinea importantei descrisa anterior:
  • experienta anterioara ;
  • autocontrolul;
  • cultura generala;
Experienta anterioara = daca am mai trecut prin evenimente asemanatoare sau similare, asta ne poate ajuta sa luam o decizie in  cunostinta de cauza, ceea ce se deduce ca varsta conteaza;
Autocontrolul = daca in viata noastra a fost disciplina consecventa, perseverenta si nu in ultimul rand, inteligenta, asta ne poate ajuta sa ne stabilim niste stimuli interni pe care sa-i actionam atunci cand avem nevoie, ceea ce se traduce in disponibilitatea noastra de a reactiona constant bine in situatii stresante, datorita modului nostru de a ne autoapara, mod instituit in timp ca o metoda de conservare.
Cultura generala = informatia aduce cu sine, putere, de cele mai multe ori ne speriem si devenim agitati,
 doar atunci cand evenimentul ne este strain de puterea noastra de perceptie si intelegere a situatiei in sine.
Orice text poate fi interpretabil.Critica este cel mai simplu mod de a arata cat de usor e sa distrugi o teorie si cat de greu e sa construiesti o analiza.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

UNIVERSUL VERSUS ORGANISMUL UMAN

 Nu stim mai nimic despre univers.Dar incercam sa descoperim macar o mica parte din el. Nu stim de unde venim si unde plecam si am senzatia ...