23 decembrie, 2010

VIITOROLOGIA

Futurologia (sau viitorologia) este literalmente ştiinţa viitorului. Se concentrează pe studierea legilor şi metodelor noi de previziune a viitorului. A fost creata de un politolog german, O.K. Flechteim in 1943. In conceptia lui futurologia reprezenta " o oglinda a istoriei" Obiectul futurologiei era definirea omului, viitorul istoriei si al culturii sale.
Rolul revoluţionar-paradigmatic al afirmării timpului viitor în conştiinţa temporală a omului modern, a trecerii de la timpul ciclic (în cerc închis) la timpul linear, deschis spre viitor.Functia anticipativa sau profetica sau predictiva, o reacţie apocaliptică la dominarea concepţiei tehnocrate a progresului.
Organizaţii puternice şi cu aspiraţii de viaţă lungă plătesc bine asemenea specialişti, care să le construiască pe baza prognozelor nişte scenarii viabile despre cum va arăta viaţa lor peste X ani.
Poate o persoana sa-si influenteze viitorul sau sa determine un traseu optim, de la care sa nu se abata?
Cei mai multi spun ca viitorul e predeterminat si persoana numai poate face nimic.
Eu zic, ca daca viitorul e un drum, persoana poate imprima culoarea traseului, poate alege directia dorita, nu poate alege timpul si distanta!
Fiecare din noi isi poate nuanta viitorul, dar nimic mai mult, dupa aceea intervine liberul arbitru, care dicteaza linia drumului ca timp si spatiu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

RUTINA FERICIRII

 Atitudinea si alegerea rutinei din prezent, construiesc omul de maine. Inflorirea tarzie va conduce spre longevitate. Acceptarea si inteleg...